În ce monedă să îți finanțezi afacerea?

Este prima întrebare care ți-a venit în minte, când te-ai hotărât să contractezi un credit cu garanție imobiliară sau o linie de credit. Ei bine, criza generată acum câțiva ani de împrumuturile în franci ne-a învațat că nu există soluții pentru contracararea unei creșteri de curs și că finanțările trebuie contractate în moneda în care îți desfășori activitatea sau încasezi veniturile. Astfel, te protejezi în cazul deprecierii cursului, care va duce la creșterea ratei lunare.

În prezent, majoritatea companiilor care activează în România, își desfășoară activitatea în lei sau în euro, motiv pentru care vom căuta să arătăm avantajele și dezavantajele fiecărei monede. Desigur, exemplele de mai jos sunt valabile, în cazul tău, doar dacă împrumutul tău nu este obținut în moneda în care îți desfășori activitatea. 

Dacă vorbim de un împrumut în lei, clienții nu sunt expuși la riscul valutar, neavând astfel griji în ceea ce privește cursul de schimb. Există însă alt risc: cel de rată a dobânzii. Spre deosebire de dobânzile creditelor în euro, dolari sau franci, dobânzile în lei sunt mai instabile, având fluctuații cu procente importante, în intervale scurte de timp. Ca un exemplu, în perioadele de criză financiară, dobânzile de referință la împrumurile în lei au trecut de 10%, în timp ce dobânzile de referință la euro, dolari sau franci elvețieni au coborât sub 1%.  

Există însă o soluție pentru a combate acest risc: creditele cu dobândă fixă.

Dacă vorbim însă de un împrumut în euro sau altă valută, trebuie precizat că ele sunt mai costisitoare decât cele în lei. În plus, aduc cu ele și riscul valutar, întrucât pe parcursul perioadei contractuale pot avea creșteri sau scăderi de amploare, ducând la scumpirea sau ieftinirea cursului.

O creştere a Euribor – indicatorul în baza căruia se calculează creditele în euro, va avea un impact mai mare decât o creştere a Roborului – indicatorul în funcţie de care se calculează creditele în lei.

De exemplu, o creştere de 4,23 puncte procentuale a Euribor la şase luni, de până la 4%, va antrena o creştere de 50% a ratei lunare plătită la bancă sau instituția financiară. În același context însă, atingerea pragului de 4% – în cazul Robor la şase luni, va echivala cu o creştere de circa 35% a ratei lunare.

În ce monedă să îți finanțezi afacerea? Cât te costă un împrumut, în funcție de moneda în care ai obținut creditul?

Luând în considerare rata inflației și aprecierea sau deprecierea monedelor din ultima perioadă, analiștii credit.ro au realizat o simulare asupra unui împrumut de 20.000 euro, sau a echivalentului său în lei, realizat pe un an de zile.

Iată cât ar trebui să rambursezi, în funcție de moneda în care ai obținut finanțarea:

Acest lucru subliniază încă o dată importanța de a te credita în moneda în care afacerea ta își desfășoară activitatea – în care realizează încasările și plățile. Astfel, vei fi ferit de schimbările fiscale și ale indicatorilor financiari, obținând potențialul maxim din împrumutul contractat.

Nu uita: îți stăm la dispoziție oricând cu informații și consultanță gratuită, pentru finanțarea evoluției business-ului tău!