La Credit.ro, creditele, indiferent de tipul lor (cu garantie imobiliara, linii de credit, PFA, punte, Leaseback imobiliar etc.), nu sunt influentate de ROBOR sau alti indicatori financiari, ceea ce inseamna ca dobanda este fixa. Totusi, parcurgand acest articol in continuare, vei afla ce este ROBOR, de unde vine denumirea si de ce este important, precum si raspunsul la alte intrebari frecvente legate de el.

Ce inseamna ROBOR?

ROBOR este un acronim de la Romanian Interbank Offer Rate, semnificand rata dobanzii la care bancile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse sa ofere imprumuturi sub forma de depozite in lei celorlalte banci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR-ul poate fi privit drept dobanda pe care o banca o cere pentru o anumita suma de bani pe care a imprumutat-o unei alte banci. Astfel se explica si de ce Credit.ro, care este un IFN (institutie financiara nebancara), este „imun” la ROBOR.

Cum se calculeaza ROBOR?

Ratele ROBOR sunt calculate in mod independent de catre Thomson Reuters, entitate financiara imputernicita de catre BNR, prin media aritmetica a dobanzilor propuse de bancile participante (dupa eliminarea celor doua extreme). Ratele de referinta se stabilesc pentru 7 scadente: o zi incepand din data fixing-ului, o zi incepand din ziua lucratoare urmatoare datei fixing-ului, o saptamana incepand cu data valutei spot, o luna, 3 luni, 6 luni, respectiv un an incepand cu data valutei spot.

Ce banci contribuie la calculul ROBOR?

In prezent, doar 10 banci indeplinesc rolul de participant la calculul indicelui ROBOR: Intesa Sanpaolo Romania, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING (Bucuresti), OTP Bank, Raiffeisen si Unicredit Bank.

De ce variaza ROBOR atat de mult?

Criteriile dupa care bancile stabilesc rata dobanzii la care sunt dispuse sa ofere imprumuturi sunt diverse, de la situatia economica, rata inflatiei, lichiditatile existente pe piata monetara (excedent sau deficit de fonduri) la politica monetara (ratele la care bancile plaseaza si imprumuta bani, in relatia cu BNR). Astfel, daca in prezent ROBOR-ul se cifreaza la 6,08% (la o zi), 6,20% (la o luna), 6,80% (la 3 luni), 7,08% (la 6 luni) si 7,45% (la un an), in trecut acesta a ajuns si la cote mult mai mari (spre exemplu, 18,3% in timpul crizei economice din 2009).

De ce sunt dobanzile la creditele de la banci legate de ROBOR?

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010, bancile pot acorda credite cu dobanda fixa sau variabila. In cazul acesteia din urma, ea trebuie corelata cu un indice de referinta, mai precis ROBOR-ul.

In schimb, daca vrei sa „uiti” ca exista ROBOR si sa achiti o dobanda fixa luna de luna, indiferent de „miscarile” si fluctuatiile din piata, iti recomandam sa accesezi un credit din oferta noastra (asta cu atat mai mult cu cat conditiile de obtinere sunt extrem de avantajoase: preaprobare in 10 minute, acordare in maximum 24 de ore)!

Intrucat ne adresam exclusiv persoanelor juridice, indiferent ca administrezi o firma mica sau mijlocie si independent de domeniul ei de activitate, prin colaborarea cu Credit.ro vei puncta decisiv la capitolul predictibilitate pe termen scurt, mediu si lung, unul dintre cei mai importanti indicatori pentru un business. Te asteptam!