În ultima vreme, printre soluțiile de finanțare pentru IMM-uri, a câștigat popularitate scontarea, ca opțiune de încasare rapidă de lichidități. Dar ce este scontarea și cum poate ajuta ea o afacere? I-am întrebat pe consultanții noștri din biroul IFN Împrumut S.A., iar în continuare vom încerca să îți explicăm tot ceea ce am învățat și ție.

Scontare definiție: Potrivit DEX, scontarea este acțiunea de a cumpăra sau a vinde polițe – sau alte efecte de comerț, înainte de termenul de plată. Sună bine, nu?

Ce presupune o încasare înainte de scadență?

Una dintre piedicile din evoluția unei afaceri este cash flow-ul, facturile care întârzie a fi încasate de la clienți și furnizori. Din cauza lor, mulți antreprenori nu au resurse financiare pentru cheltuielile curente și, la rândul lor, au o reputație proastă în ceea ce privește plățile. Prin intermediul unei operațiuni de scontare – care se face prin diverse instrumente de plată – scontare bilet la ordin sau scontare CEC, această problemă este eliminată.

„Hai să dăm un exemplu în care apelăm la scontare. Ai nevoie urgentă de bani pentru plata unor furnizori sau salariile angajaților, și știi că ai de încasat un CEC sau un BO (nr. Bilet la Ordin). Cu alte cuvinte, ai o sumă blocată, de care te-ai putea folosi pentru rezolvarea situației. În acest caz, apelezi la scontare: Banca sau IFN-ul îți va pune la dispoziție contravaloarea sumelor pe care urmează să le încasezi, mai puțin taxa scontului. Astfel, instituția cumpără de la tine creanța, devenind beneficiarul instrumentului de plată”, ne-au explicat colegii noștri din Departamentul Financiar.

Scontare, câteva avantaje

Tot potrivit colegilor noștri, prin scontare, persoanele juridice beneficiază de câteva avantaje unice:

  • Posibilitatea încasării contravalorii creanțelor deținute, înainte de scadență
  • Fluidizarea plăților
  • Acoperirea lipsei temporare de disponibilități și continuitate în desfășurarea activității
  • Consolidarea reputației de furnizor puternic

„În activitatea afacerii mele apar frecvent decalaje între încasări și plăți, iar opțiunea de scontare bilet la ordin sau scontare CEC este, întotdeauna, cea mai potrivită la care pot apela. Astfel, reușesc ca firma mea să obțină resursele financiare necesare, iar pe termen lung am constatat o creștere a încrederii în rândul colaboratorilor”, mărturisește un antreprenor, unul dintre clienții IFN Împrumut S.A..

Cum se face scontare online bilete la ordin sau CEC, prin credit.ro și care este taxa scontului

Credit.ro, site-ul oficial al IFN Împrumut S.A., îți pune la dispoziție un serviciu de scontare online, prin intermediul căruia în doar 2 ore poți încasa contravaloarea BO sau CEC. Pentru asta, nu ai nevoie decât de actele Societății, ultima balanță contabilă, o hotărâre AGA și, nu în ultimul rând, de bilet la ordin avalizat sau CEC avalizat (în funcție de instrumentul de plată pe care îl aduci spre scontare).

Ca o concluzie, dacă îți dorești să îți finanțezi activitatea curentă pe termen scurt, poți opta cu încredere la scontare. Contactează chiar acum cu echipa noastră și află cum să folosești acest instrument de plată în avantajul afacerii tale.