Credit cu dobândă fixă sau credit cu dobândă variabilă?

Publicat de la data de
Credit cu dobândă fixă sau credit cu dobândă variabilă?

Cum este mai bine să te împrumuți: Credit cu dobândă fixă sau credit cu dobândă variabilă? 

Cum este mai bine să te împrumuți: Credit cu dobândă fixă sau credit cu dobândă variabilă? Este prima întrebare care le vine în minte românilor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, când iau hotărârea de a aplica pentru un împrumut. După ce ROBOR-ul la trei luni s-a apreciat cu 51% în primele luni din 2018, în prezent fiind de 3,09 %, de la 2,05%, clienții băncilor și instituțiilor financiare au început să fie mai calculați și mai atenți la aspectul dobânzii. 


Credit cu dobândă fixă sau credit cu dobândă variabilă? Diferențe, avantaje, dezavantaje
Înainte de a lua o decizie, trebuie să luăm în calcul avantajele și dezavantajele fiecărui tip de dobânzi. Astfel, o dobândă fixă va îngheța costurile împrumutului și vei plăti aceeași rată lunară, pe tot parcursul duratei de creditare. Acest lucru te va ajuta să îți planifici eficient bugetul, fără a avea surprize. Dezavantajul pe care îl aduce o dobândă fixă este faptul că ea poate fi mai mare decât una variabilă, suma plătită lunar pentru rambursarea împrumutului fiind mai mare. Totodată, suplimentar dobânzii, creditele cu dobândă fixă includ și un comision de rambursare anticipată de până la 1%. 
La polul opus, o dobândă variabilă atrage, fiind mai mică. Ea este însă influențată de indicatorii monetari care pot crește – cum s-a întâmplat în 2018 cu ROBOR, sau scădea.  Cert este că evoluția dobânzii, pe tot parcursul creditului va fi influențată de către evoluția pieței, iar acest lucru nu te ajută deloc în planificarea bugetului lunar. 


Cât te afectează o majorare a dobânzii?
Analiștii economici nu sunt optimiști în privința stabilizării creșterii ROBOR, principalul indicator monetar, în baza căruia sunt calculate dobânzile la credite. Astfel, se apreciază că ROBOR 2019 va ajunge la o valoare cuprinsă între 3,5% - 3,6%. Desigur, cu fluctuații, în funcție de piață.
În cazul unui credit de consum, o dobândă variabilă nu afectează atât de mult rata lunară, întrucât suma împrumutată este mică. În cazul unei linii de credit pentru antreprenori, însă, suma lunară de rambursat este sever afectată de creșterea indicatorului financiar. 
Ca exemplu, pentru un împrumut de 20.000 lei, cu o dobândă de 14%, rata lunară este, fără alte comisioane, de 465 lei. O creștere de 2 puncte procentuale a ROBOR va face ca rata să fie 485 lei.  
În concluzie, dacă ești antreprenor sau ai nevoie de o sumă de bani considerabilă, este de preferat să alegi o finanțare cu dobândă fixă. Chiar dacă dobânda lunară este mai mare, vei avea parte de stabilitate și vei fi ferit de surprize. 
 

Comentarii (0)
Lasă-ne și tu un comentariu
 
PRIMA OARĂ PE BLOG?
Înscrie-te aici la newsletterul nostru.
Credit cu garantie imobiliara
CITEȘTE ULTIMELE POSTĂRI: