Viața de antreprenor este plină de momente cu surprize. Ca acelea în care, inevitabil, încasările întârzie, dar nu și cheltuielile, plățile către furnizori, angajați ori taxele către stat. Există soluții pentru depășirea lor? Desigur, o linie de credit!

Ce este o linie de credit?

O linie de credit definește acea soluție de finanțare care îi permite unui IMM ori persoane juridice – Societăți Comerciale, să tragă o sumă de bani prestabilită. Linia de credit are câteva avantaje importante, dar și limitări, pe care vom încerca, în continuare, să le evidențiem.

Când folosim o linie de credit?

O linie de credit persoane juridice se folosește în cazul cheltuielilor legate de afaceri – plata furnizorilor, cheltuieli regulate, ori exploatarea unor noi oportunități de afaceri sau acoperirea deficitelor de numerar.

„Este recomandat a se contracta o linie de credit doar pentru acoperirea unor nevoi pe termen scurt, precum plata furnizorilor, acoperirea salariilor și manipularea unor cheltuieli corporative”, afirmă consultanții financiari.

Avantaje linie de credit IMM

  • Asigură sumele necesare pentru realizarea obiectivelor de afaceri. Este de știut că o linie de credit pentru firme nu îți solicită să renunți la controlul afacerii, cum ar fi în cazul investitorilor.
  • Oferă flexibilitate. Plătești cât folosești, atunci când încasezi. Acest lucru înseamnă că linia de credit funcționează pe sistem revolving – se reînnoiește automat, pe măsura încasărilor. Fiind legată la contul curent, rambursarea se va face din încasările acestuia. În plus, poți utiliza oricând, orice sumă, în limita maximă aprobată, de câte ori este nevoie. Chiar și de mai multe ori într-o zi. Cât despre dobândă, ea se calculează pentru cât folosești, nu pentru toată suma aprobată, precum în cazul unui credit clasic.
  • La credit.ro, nu sunt solicitate documente justificative pentru plățile efectuate.
  • Dobânda rămâne aceeași pe toată durata contractului, nefiind influențată de ROBOR sau alți indicatori economici.

Dezavantaje linie de credit

Consultanții credit.ro arată două dezavantaje în cazul unei finanțări printr-o linie de credit:

  • Afacerile mici au nevoie de un istoric de credit solid pentru a putea contracta o linie de credit. Acest lucru se poate rezolva prin efectuarea la timp a plăților.
  • linie de credit nu poate fi folosită decât pentru a asigura un capital de lucru, nu pentru investiții, deoarece ar genera dezechilibru financiar. 

Cum se obține o linie de credit persoane juridice?

Prin credit.ro, site-ul oficial al IFN Împrumut S.A., poți obține o astfel de finanțare în doar 24 de ore. Aceasta se obține cu o garanție imobiliară rang 1 asupra imobilelor de tip apartamente, case, vile, terenuri, spații comerciale sau spații industriale. Pentru asta, trebuie doar să aplici și să prezinți documentele solicitate pentru identificarea Societății pe care o reprezinți și ale garanției agreate. De restul ne ocupăm noi, cât ai spune… „finanțare rapidă”.

În încheiere, ne-am dori să adăugăm un ultim sfat: asigură-te că o linie de credit este sursa potrivită de finanțare pentru nevoile tale. Și nu uita, suntem aici pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie!